ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

Μια ήπια πηγή ενέργειας

geothermal2-intro Η γεωθερμία είναι μια από τις ηπιότερες ανανεώσιμες ενεργειακές πηγές, που μπορεί σήμερα να καλύψει ενεργειακές ανάγκες θέρμανσης, αλλά και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η θερμοκρασία του υπεδάφους της γης (γεωθερμικού ρευστού) είναι διαφορετική από περιοχή σε περιοχή και μπορεί να έχει θερμοκρασία από 25°C μέχρι 350°C. Όπου τα γεωθερμικά ρευστά έχουν ψηλή θερμοκρασία (πάνω από 150°C), η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση κατοικιών και άλλων κτιρίων όπως επαγγελματικών χώρων, θερμοκηπίων, κτηνοτροφικών μονάδων κ.λπ.

Το υπέδαφος της Ελλάδας είναι πλούσιο σε γεωθερμική ενέργεια. Στην περιοχή του Νότιου Αιγαίου οι θερμοκρασίες των γεωθερμικών ρευστών είναι πολύ ψηλές, ενώ περιοχές πλούσιες σε γεωθερμία, με ρευστά χαμηλότερων θερμοκρασιών, είναι σε πολλά σημεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Η γεωθερμική ενέργεια είναι ανεξάντλητη πλήρως οικολογική και φυσικά καθαρή για ένα σπίτι πιο πράσινο. Ένας γεωεναλλάκτης, δηλαδή ένα δίκτυο σωληνώσεων και μία γεωθερμική αντλία, μας προσφέρουν την απαιτούμενη ενέργεια για παραγωγή θέρμανσης και δροσισμού, από το υπέδαφος χωρίς καμία ουσιαστική χρέωση. Μία γεωθερμική αντλία εκμεταλλεύεται αυτή την ενέργεια και τη μετατρέπει σε θερμό ή ψυχρό αέρα. Το χειμώνα το μίγμα νερού-γλυκόλης του εξωτερικού κυκλώματος απορροφά την αποθηκευμένη ενέργεια του εδάφους και με τη βοήθεια της αντλίας πετυχαίνουμε θερμοκρασίες νερού 35-45°C, αρκετές για τη λειτουργία της δαπεδοθέρμανσης στο σπίτι μας ή στο κτίριο μας γενικότερα. Αντίθετα το καλοκαίρι το σύστημα με την αντίστροφη διαδικασία αφαιρεί τη θερμότητα του κτιρίου και τη μεταφέρει στο γεωεναλλάκτη.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  • Χαμηλό κόστος λειτουργίας αφού το 75% της απαραίτητης ενέργειας απορροφάται από το γεωεναλλάκτη.
  • Ανακούφιση του περιβάλλοντος, αφού δεν εξαντλούνται οι ενεργειακοί πόροι και έχουμε μηδενικές εκπομπές CO².
  • Λιγότερο χώρο για την εγκατάσταση του συστήματος αφού το μόνο που χρειάζεται είναι μία μικρή αντλία η οποία μας εξασφαλίζει τη θέρμανση και την ψύξη όλων των χώρων.
  • Μηδενική απαίτηση συντήρησης (περιοδικός έλεγχος του γεωεναλλάκτη της αντλίας θερμότητας).
  • Πλήρως αθόρυβη και ασφαλής λειτουργία.

ΜΟΡΦΕΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

Σύμφωνα με τις ανάγκες του σπιτιού σας ή του κτιρίου σας γενικότερα, λαμβάνοντας υπ’ όψη το εμβαδόν του, τον περιβάλλοντα χώρο και το γεωλογικό χαρακτήρα ορίζεται η μορφή αλλά και η επιλογή του γεωεναλλάκτη που απαιτείται.

Οριζόντιο σύστημα. Ένα μίγμα νερού και γλυκόλης, τοποθετείται σε μικρό βάθος σε κλειστό κύκλωμα, με έναν κυκλοφορητή, όπου δεν υπάρχουν θερμοκρασιακές εναλλαγές λόγω καιρικών συνθηκών, καλύπτοντας επιφάνεια διπλάσια των τετραγωνικών μέτρων που θέλουμε να θερμάνουμε.

Κατακόρυφο σύστημα. Τοποθετείται σε μεγάλο βάθος πάλι σε κλειστό κύκλωμα όταν ο εξωτερικός χώρος (ο περιβάλλον χώρος, κήπος, χώρος στάθμευσης, πρασιά κ.λπ.) δεν επαρκεί για τη δημιουργία οριζόντιου δικτύου. Εγκαθιστούμε ζευγάρια σωληνώσεων, όπου βυθίζονται σε γεώτρηση 60-90 μέτρων για να δεσμεύσουν την ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία της θέρμανσης και της ψύξης.

Ανοιχτό σύστημα. Εκμεταλλεύεται τη θερμοκρασία των υδάτων στον υδροφόρο ορίζοντα αντλώντας το νερό και επιστρέφοντάς το πίσω.

ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΤΛΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΟΥ/ΝΕΡΟΥ

Οι αντλίες θερμότητας νερού/νερού, όπως αλλιώς λέγονται αντλίες γεωθερμίας, εκμεταλλεύονται τη θερμότητα που είναι αποθηκευμένη στο έδαφος και τη μεταφέρουν στο νερό της ενδοδαπέδιας θέρμανσης ή στο ζεστό νερό που χρειαζόμαστε στο κτίριο.

Συνδυάζονται με όλες τις μορφές γεωθερμίας παράγοντας ζεστό ή κρύο νερό για θέρμανση ή ψύξη αντίστοιχα. Ο μεγάλος βαθμός απόδοσης των γεωθερμικών αντλιών και η εξέλιξή τους τα τελευταία χρόνια τις προκρίνει σαν την οικονομικότερη ως προς τη χρήση τους λύση. Το κόστος όμως εγκατάστασης είναι υψηλότερο κατά 60-70%, κατά περίπτωση, με απόσβεση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ένα παράδειγμα που μπορούμε να σας δώσουμε σαν μέτρο σύγκρισης είναι ότι για ένα κτίριο στα Β. Προάστια 300 περίπου τ.μ. με 3 κατοικίες έχει κόστος εγκατάστασης με το συμβατικό σύστημα (καλοριφέρ για θέρμανση και κλιματιστικά τοίχου split για ψύξη) 20.000 ευρώ περίπου, με ετήσιο λειτουργικό κόστος περίπου 5.000 ευρώ για χρήση πετρελαίου ή αερίου για την θέρμανση και 1.000 ευρώ περίπου για χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για την ψύξη.

Το ίδιο κτίριο στην ίδια περιοχή με εγκατάσταση συστήματος γεωθερμίας (ενδοδαπέδια θέρμανση, fan coils, αεραγωγούς) για θέρμανση και ψύξη έχει κόστος εγκατάστασης 33.000 ευρώ περίπου με ετήσιο λειτουργικό κόστος για θέρμανση και ψύξη 2.500 ευρώ περίπου. Είναι αντικειμενικά παραδεκτό ότι σε 4 χρόνια θα έχει γίνει η απόσβεση της εγκατάστασης και για όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα οι χρήστες του κτιρίου θα έχουν τεράστιο κέρδος.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ο Όμιλος Εταιριών Κ. Ζουγανέλη έχει πολύπλευρη δραστηριότητα στους τομείς των Κατασκευών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι Δραστηριότητες του Ομίλου περιλαμβάνουν...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΜΑΣ

Μην ξεχάσετε να μας προτείνετε!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Γεωθερμία